Offeret

kriminalhistorie.dk

FORTÆLLINGER OM KRIMINELLE I 1800-TALLET

Personbeskrivelse af offeret Ane Marie Pedersdatter hentet fra andre dokumenter:


Født i 1802 i Vrensted sogn og dræbt ved kvælning i en skelgrøft i april 1850. Hun dør således kun 48 år gammel.


Ved konfirmationen findes hendes kundskaber at være endog meget gode.

 

Hun er gift med Niels Christensen Bekgaard i Vrensted Kirke i december 1830. Hun findes i folketællingerne 1834, 1845 og 1850 som husmoder i Vrensted sogn.


Sognepræsten i Vrensted - Pastor Ingerslev - beskriver hende i en erklæring som værende løsagtig, udsvævende og fordrukken. Det står klart for præsten, at Ane Marie Pedersdatter og Niels Christensen Bekgaard i årevis (20 år) har levet i et ulykkeligt ægteskab, men ægteskabet var fredeligt og manden fandt sig med tålmodighed i hendes udskejelser. I ægtemandens benådning i 1868 lægges der vægt på, at den kvinde, han bestiller mordet på, er udsvævende og drikfældig. Vi ser adskillige gange i kilderne at hendes adfærd lægges hende til last, og at hendes hang til brændevin i store mængder bruges som begrundelse for mordet ligesom det bruges som en del af begrundelsen for ægtemandens benådning.


Det omfattende skifte efter hende viser, at parret har været velhavende og at hun måske kan karakteriseres som pyntesyg; hendes garderobe rummer i hvert fald adskillige dyre kjoler med sølvhægter og et hovedvandsæg af sølv. Da skiftet er langt og kompliceret, har vi lavet et dokument, der kort forklarer skiftet.


Da der er tale om et usædvanligt dødsfald, bliver der foretaget en obduktion ved Hjørring Lægedistrict. Konklusionen er, at der er tale om død ved kvælning; denne konklusion tiltrædes af Sundhedskollegiet.


Det er karakteristisk at vi kan lave lange beskrivelser af gerningsmændene, men offeret ved vi ikke ret meget om. Vi kan dog med udgangspunkt i kilderne fortælle hendes historie, som vi forestiller os, hun selv ville have fortalt den.


Billedet herunder er venligst stillet til rådighed af Nationalmuseet og viser en hvergarnskjole fra ca. 1840, der har været båret af en landbokvinde i Nordjylland. Ane Marie Pedersdatters garderobe rummer adskillige fine hvergarnskjoler, der er vævet af hør og uld. Ane Maries kjoler kan have set sådan ud:


Historie i øjenhøjde

Vi fortæller historierne om samfundets udskud - dem  der ellers ikke er nogen, der fortæller om.  Alle har krav på at få deres historie fortalt, også dem på samfundets bund. Vi har forsøgt at vende hver en sten, i de sager vi har kigget på. Arkiverne bugner, så det er bare med at gå i gang, hvis du selv har kriminelle i din slægt.