Ane Marie Hansdatter

kriminalhistorie.dk

FORTÆLLINGER OM KRIMINELLE I 1800-TALLET

Ane Marie Hansdatter


43 år gammel. Ikke tidligere straffet. Født i 1806 i Ingstrup sogn i den lille landsby Trudslev.


Gift med Jens Christian Nielsen Skomager med hvem hun har en søn. Fangeprotokollen fra Viborg oplyser, at hun kan læse men ikke skrive.


Ved folketællingerne for 1845 og 1850 findes hun som husmoder i Vrensted by og sogn.


Anklaget for medvirken til forsøg på mord og dømt i overensstemmelse med anklageskriftet. Ved underretten dømmes hun til at miste sin hals. Viborg Landsoverret formilder dommen til tugthusarbejde i otte år, og dette tiltræder Højesteret. Hun dør dog i Viborg Tugthus efter længere tids sygdom og efter at have afsonet kun to år af straffen. Kirkebogen oplyser ikke om dødsårsagen.


Under fremhævelse af deres mangeårige venskab lokker hun Ane Marie Pedersdatter til sig og giver hende gift at drikke. Selv da Ane Marie får et ildebefindende, får hun ikke medlidenhed med hende, men laver i stedet kaffe til hende, som hun blander vitriol-dråber i. Vitriol-olie er svovlsyre. Hun er klar over, at Christen Larsen Skomager vil gå efter den udlovede fortjeneste fra Niels Christensen Bekgaard, og hun lader dem drikke sig berusede hjemme hos sig selv og følges med dem, da de forlader hendes hus på vejen til Bækgaard. Hun giver Christen Larsen Skomager en flaske med Vitrioldråber i, skønt hun ved, at han vil få Ane Marie Pedersdatter til at indtage dem, og hun gør intet for at forhindre det.


Der er ingen formildende omstændigheder for hende i retten. Derimod har hun handlet for egen vindings skyld, idet Niels Christensen Bekgaard har lovet hende en af den myrdedes kjoler, når hun var død.


Benægter under et af de første retsmøder i sagen at have vidst, at der var Vitrioldråber i flasken, som hun gav Jens Christian Nielsen Skomager med den omhandlede aften. Derimod forklarer hun, at hun kun to gange har givet den afdøde gift i brændevinen.


”Af de övrige Tiltalte findes Arrestantinden Ane Marie Hansdatter efter de fremkomne Oplysninger at være den mest praverede.” Der står ”praverede” i kilden, men det skal utvivlsomt læses som ”depraverede”, der betyder fordærvet åndeligt eller moralsk.


I forbindelse med transporten fra Hjørring Arrest til Viborg Tugthus beskrives hun sådan: Ane Marie Hansdatter, 44 Aar gl, middel af Vext og Lemmer, blondt Haar, blaa Øine, brun Plet på høire Bryst, iført: blaa Strømper, 1 gl blaa Underskjørt, blaa Tvister Kjole, et hvidt Skjørt, 1 blaa Bomulds Nattrøie med FløielsHaandleder, rødt Halstørklæde, et sort Bomulds Og et sort uldent Tørklæde, Trætøfler og 1 Tvister Særk mk. A M R H D V, 2 Nathuer, blaa Forklæde.


Med sig i kufferten bringer hun: 1 hvergarnskjole (hvergarn er spundet af hør og uld), 1 hvid skjorte, 2 brogede tørklæder, 2 livstykker, 4 huer, 1 par uldstrømper, 1 tvister nattrøje (tvister er spundet klæde af flere forskelligt farvede tråde), 1 tvistlærreds undertrøje, 1 par vanter, 1 håndklæde, 4 bøger, 1 par træsko.


Hun ligger på sygehuset det meste af sin tid i Viborg tugthus. Desværre er der ikke oplyst noget om sygdommens art.


Billedet herunder er en nøjagtig kopi af det tøj, hun var iført, da hun blev sendt fra Hjørring Arrest til Viborg Tugthus.


Historie i øjenhøjde

Vi fortæller historierne om samfundets udskud - dem  der ellers ikke er nogen, der fortæller om.  Alle har krav på at få deres historie fortalt, også dem på samfundets bund. Vi har forsøgt at vende hver en sten, i de sager vi har kigget på. Arkiverne bugner, så det er bare med at gå i gang, hvis du selv har kriminelle i din slægt.